GEVANGEN GEBOREN

Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde

 

Renée is geïnterneerd en zit in de gevangenis. Haar leven was een hel. Als kind leefde ze met angst voor haar moeder, vader en stiefvader. Ze werd opgesloten in een kelder, opgevangen in een vluchthuis, geplaatst in een tehuis en in een internaat en belandde in een jeugdgevangenis. Ze riep, dreigde en bedreigde, sloeg, schopte, krabde, spuwde en beet. Dat was het gevolg van mishandelingen en vernederingen, verkrachtingen en aanrandingen, onbegrip en gebrek aan liefde.

Ze maakte kennis met veel instellingen, ziekenhuizen en therapieën, maar ook met isoleercellen en cachotten. Een obsessie voor mannen, vrouwen en kinderen, die zich uiten in agressie, stalken en een bommelding, bezorgden haar uiteindelijk de stempel ‘ontoerekeningsvatbaar’. Omdat er geen plaats was in een ziekenhuis, belandde ze in de gevangenis. Daar zit ze al 8 jaar. Ze krijgt haast nooit bezoek. 

Samen schreven we 6 jaar aan dit openhartig boek, met brieven, telefoongesprekken en ontmoetingen. Renée geeft een bijzonder boeiende inkijk in haar dagelijks leven, in haar gedachten en gevoelens. Ze spaart haar mishandelaars en zichzelf niet. Ze hoopt dat er binnenkort een plaats is voor haar, in een gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis.

Ondanks het gebrek aan voldoende, aangepaste psychiatrische zorgen, werkte Renée keihard aan zichzelf, met de hulp van therapeuten en de steun van enkele mensen. Renée beseft wat ze deed en heeft spijt van haar daden, van het verdriet en de pijn die ze mensen heeft aangedaan. Ze wil niet meer agressief zijn, niet meer automutileren en geen zelfmoordpogingen meer ondernemen. Ze wil werken aan een beter leven en een mooiere toekomst. Hopelijk krijgt ze die kans, buiten de gevangenis. Want die verdient ze.

 

‘Gevangen geboren. Het waargebeurde verhaal van een geïnterneerde, Kramat, 2018, 336 blz., 19,95 euro.

Dit boek is te koop in de boekhandel en op het internet. De opbrengst ervan gaat naar Renée.

 

Bekijk de trailer:  https://youtu.be/Im5e9kDd44E

Cover en trailer zijn creaties van MaryDes.